Sabtu, 15 Januari 2011

imtihan datang lagi!

Bismillahirrahmanirrahim~

hmm..setelah sekian lama tak menjenguk blog yang dah usang ni, ada pulak 'sahabat' yang buat permintaan untuk baca blog ku ini. so,tak dapat tidak kena la buat sedikit penambahan untuk sesiapa yang sudi membaca.>_<

Pejam celik pejam celik, dah masuk tahun baru 2011 dan lama berlalu muharram..macam2 perkara yang dah dilalui. tapi ujian yang masih ditahap kecil kalau dibandingkan dengan ujian nabi2 dan daie2 terdahulu.

Teringat imtihan pertama haritu, madah DAKWAH..Allah..sepatutnya ia senang kalau kita betul2 feel yang kita ni pun melalui jalan yang sama. Tapi mungkin disebabkan feel tu kurang dan amal yang juga masih kurang juhdnya, rasa susah pulak examnya. Sekarang ni, hanya mengharap rahmat dan inayah Allah je.

Untuk imtihan yang kedua dan ketiga, madah english dan ahwal "mirath", hanya mampu tawakkal mudah2an Allah terima dan buka hati pemeriksa untuk bagi imtiyaz :)..Allaaahh..
Lepas ni, berbaki dua madah lagi, tafsir dan adab&balaghah..macam dua madah, tapi sebenarnya ada 3 buku yang berlainan kena baca..

Sebenarnya, bukanlah madah2 periksa yang nak di bincangkan disini. tapi lebih dari tu, apa yang tersirat disebalik imtihan dan ujian dengan imtihan tu sendiri. Bila fikir dengan lebih deep (bak kata madihah) lagi, imtihan ni memang banyak mengajar kita. banyak sangat. Semuanya berkait dengan hati.

Waktu imtihan ni la, kebanyakan orang nak duduk beruzlah (sendirian). Di saat itulah kepekaan kita terhadap hati kita sendiri dan hati orang lain dinilai. Kalau duduk rumah, kita mesti sibuk je nak baca buku sampai rasa tak sempat nak buat kerja rumah lain, macam kemas bilik sendiri, apatah lagi nak kemas rumah, masak dan kemas dapur. Apa yang kita fikir sekarang ialah nak habiskan baca buku kuliah beberapa kali untuk dapat mumtaz. Tapi hakikatnya, amal-amal yang kita buat dengan ikhlas lebih-lebih lagi untuk menunaikan hak ukhti yang lain itulah yang banyak membantu kita untuk berjaya. Ditambah lagi dengan redha ukhti2 serumah yang pastinya dengan redha mereka akan mendoakan kita.

Amal tersebut juga takkan berhenti di situ, bahkan disaat kita sangat memerlukan, contohnya ketika tengah jawap periksa, terlupa dan tak tahu nak jawap apa, di masa itulah kita mampu menggunakan amal kita tu untuk berdoa kepada Allah..bak kata yang basah sikit, tawassul bi a'mal hasanah/kheir. kita boleh doa, Ya Allah dengan apa yang aku dah lakukan terhadap ukhti2ku, mudahkan segala urusanku..Ditambah lagi (kata2 seorang ukhti) dengan selawat kepada Rasulullah yang dimana bila kita berselawat Malaikat akan pulangkan roh Rasulullah untuk jawap salam kita tu. Kita doala jugak waktu tu, katakan "ya Rasulullah, Aku ni suhaili ingin memohon padamu supaya mendoakan aku."

Kalau fikir2 balik, banyak sangat wasail (cara) untuk kita berjaya, tapi kita selalu tutup mata pada perkara tersebut dan merasakan yang ianya hanya membuang masa dan tak mampu membantu kita untuk berjaya.

Rasanya tu je kot nak share kat sini..Semua kata2 yang kat atas tu adalah perkongsian dari sahabat2 yang telah berjaya dalam hidup mereka. yang paling penting dan awla hagah (perkara paling utama) ialah ikhlaskan diri dan tetapkan matlamat kenapa kita nak berjaya dalam imtihan dan untuk apa..Sama2la mentajdid (perbaharui) dan addid (banyakkan) niat..

Sama2 mengejar MUMTAZ UNTUK UMMAH ~

BITTAUFIQ WANNAJAH LAKUM JAMI3AN..

~wallahul musta3an>_<2 ulasan:

  1. akaakkkkkkkkkkk!!

    semoga mumtaz tahun ini:)

    BalasPadam
  2. xperasan ada komen=)

    mumtaz lana insyallah! sama2 mendoakan bizohrilghoib :O

    BalasPadam